Nieuwe Wereld

Subcategorieën

Australië

Australië is onderverdeeld in vier grote wijnregio's:West-Australia, South-Australia, Victoria en New South Wales, waarvan de laatste drie de belangrijkste zijn. Australië is een groot continent. Er zijn veel verschillende klimaten en bodemsoorten.
De wijnmakers maken dus veel verschillende typen en stijlen van wijn.

Geschiedenis van de wijnbouw in Australië

  • 1788 De eerste vloot met Engelse kolonisten had wijnstokken aan boord.
  • 1803 In de Sydney Gazette staat ´Een methode om een stuk land geschikt te maken als wijngaard´. De start van wijnbouw als broodwinning.
  • 1828 New South Wales plant de eerste wijnstokken bij Dalwood.New South Wales had toen nog de centrale positie, die South Australia inmiddels heeft overgenomen.
  • 1841 Duitse kolonisten beginnen in Barossa Valley met wijnbouw.
  • 1855 Een Australische wijn wordt aan Napoleon III geserveerd op het slotdiner van de wereldtentoonstelling in Parijs.
  • 1875 Victoria,wat toen nog zo groot was als New South Wales en South Australia,werd bijna helemaal verwoest door de Phylloxera druifluis. Nu is dit het minst grote gebied.
  • 1893 De Australische wijnbouw zakt langzaam in tot na het einde van de Tweede Wereldoorlog. Enerzijds vanwege de druifluis, anderzijds vanwege de bankcrisis in 1893.
  • 1951 Penfolds' eerste Grange Hermitage wordt gemaakt door Max Schubert.
  • 1960 Vanaf deze tijd gaat het met de ontwikkelingen in de technologie van de wijnbouw enorm vooruit.
  • 1962 De directie van Penfolds besluit officieel om jaarlijks de Grange te produceren.

Belangrijke druivenrassen en productie

• Verdeling druivenrassen: 43% rood en 57% wit.
• Het belangrijkste witte druivenras is Chardonnay, gevolgd door Riesling en op de derde plaats Sémillon.
• Wat betreft de rode druivenrassen zijn de Shiraz en de Cabernet Sauvignon het meest geliefd.
• In de jaren '90 worden de Grenache en Mourvèdre herontdekt.
• Uitbreiding van de wijngaarden geschiedt in koelere gebieden.
• De nieuw aangeplante druivenrassen zijn voornamelijk edele druivenrassen zoals Chardonnay en Cabernet Sauvignon, dit is ook de tendens.
• Er worden minder zoete wijnen geproduceerd. Overgang naar droge kwaliteitswijn.
• Australië heeft een bijzonder goed vermogen om druiven uit verschillende gebieden te assembleren, waaruit uitzonderlijk goede wijnen ontstaan, hetgeen voor wijnmakers in de 'oude wereld' onmogelijk lijkt.
• Negende wijnproducent van de wereld.
• Oppervlak wijngaarden: 80.000 hectare.
• Jaarlijkse wijnproductie: 6 miljoen hectoliter.
• Export: 32%.
• Binnenlands consumptief verbruik per capita: 18 liter per jaar.

Toon items...

Zuid-Afrika

Zuid-Afrika produceert al meer dan 350 jaar wijn, maar de massale uitvoer van de productie naar de rest van de wereld is slechts een twintigtal jaar geleden begonnen. Het was ongeveer op het moment dat Nelson Mandela tot president werd verkozen in 1994. Zuid-Afrika werd een democratie, stelde zich open voor de wereld en zag de interesse voor haar producten alleen nog maar stijgen. De bloei van de Zuid-Afrikaanse wijn ontging dan ook niet aan Vineplus nv, die  zich al 14 jaar onderscheidt als pionier in nieuwe wereldwijnen. Deze wijnen konden vanaf de begindagen op veel bijval rekenen bij de klanten, vooral in het noorden van het land nog net iets meer dan in het zuiden. De klanten houden van de fruitige en aromatische wijnen, van hun evenwicht en hun finesse. Ze worden ook zeer op prijs gesteld omwille van hun zeer goede prijs-kwaliteitsverhouding. Beetje bij beetje maakten de Zuid-Afrikaanse wijnen hun opwachting op de Belgische tafels en de verkoop stijgt nog steeds.

Voortdurende kwaliteitsverbetering

De consument heeft vanaf het prille begin vertrouwen in de wijnen van Zuid-Afrika. Dit vertrouwen werd beloond met een voortdurende kwaliteitsverbetering van de wijnen dankzij een sterke evolutie van de productietechnieken op enkele jaren tijd. Er groeien nu druiven van prima kwaliteit doordat de wijnstokken tot in de puntjes worden verzorgd. Ook de vinificatietechnieken zijn sterk gemoderniseerd, net als de kwaliteitscontrole.  Hiervan getuigt de evolutie van wijnhuizen zoals De Wetshof en Jordan, die gebruik konden maken van hun aangegroeide kennis door vandaag wijnen van zeer grote finesse aan te bieden. Een even indrukwekkend voorbeeld van de Zuid-Afrikaanse kwaliteit is zonder twijfel Delaire Graff Estate Als eigenaar van een toonaangevend diamantbedrijf weet Laurence Graff wat perfectie is en hoe het na te streven. Voor zijn wijndomein bedacht hij een innoverend concept die de bezoeker zou onderdompelen in een ongekende wereld van raffinement en verwondering.

 

Toon items...

Chili

De wijnbouw in Chili gaat terug tot de kolonisatie van Zuid-America door de “conquistadores”. De missionarissen brachten wijnstokken mee (officieel) om miswijn te kunnen maken en indianen te kunnne bekeren. Van deze weinig kwalitatieve druivensoorten blijft vandaag nog de Mission over in Maule Valley.

Tegen het midden van de 19e eeuw begon de Chileense economie te ‘boomen’ en met de industriële ontwikkeling van Chili kwam er ook inlandse vraag naar wijn. De rijke industriëlen en landeigenaren begonnen ook te reizen naar Europa en wilden net als de Franse aristocratie wijndomeinen bezitten. Daarom werden Franse druivenstokken geïmporteerd. Chili is tot nu toe, door zijn geïsoleerde ligging, gevrijwaard gebleven van philoxera. Daardoor staan er nog hoofdzakelijk wijngaarden met originele vitis vinifera wortelstokken.

In het begin van de jaren 1980 arriveerde Miguel Torres in Chili en begon als 1e in een lange reeks van Europese wijnmakers met moderne wijnbouw in Chili (Curico Valley).
Mede door de technologische vooruitgang, stijgende kwaliteit en goede prijzen kent Chili de laatste 20 jaar een ongeziene toename van de export.

 

Klimaat en geografie

Chili is een (4275 km)lange en (max. 350 km) smalle landstrook die aan 4 kanten begrensd wordt door een natuurlijke barrière: - in het Westen de (koude) Stille Oceaan (ook Pacific of Grote Oceaan genoemd). - in het Oosten de hoge toppen van de Andes (grens met Argentinië) - in het Noorden de Atacama woestijn - in het Zuiden de ijsvelden van Patagonië Hierdoor kent het land bijna geen geïmporteerde ziektes en plagen (heel strenge controle op het binnenbrengen van verse producten): geen philoxera, geen valse meeldauw, oïdium enz.

In dwarsdoorsnede wordt de geologie gekenmerkt door een smalle kuststrook, een voorgebergte van de Andes, de Centrale Vallei en de (westelijke) flanken van de Andes. De meeste land- en wijnbouw is geconcentreerd in de warme centrale vallei. De tendens is om de wijnbouw te verplaatsen naar koelere regio’s (hoger, dichter tegen de oceaan of zuidelijker) om meer elegantie te verkrijgen.

Het klimaat in het centrum van het land is warm Mediterraan, heet in het Noorden en koel tot koud in het Zuiden. Twee factoren hebben een matigende invloed op het klimaat in het centrum van het land: de koude Humbold stroom in de oceaan en de koude luchtstromen uit de Andes.

 

Druivensoorten

  • Alle internationale druivensoorten met een overwicht aan Chardonnay, Merlot, Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc.
  • Hierin komt stilaan meer variatie met veelbelovende Syrah en optioneel Riesling, Viognier, Gewurztraminer en Pinot Noir op zeer specifieke, koele locaties.
  • Herontdekking van oude Carignan uit Maule Valley
  • Emblematische druivensoort van Chili is natuurlijk Carmenère:

Carmenère is een Franse druif met oorsprong in het Zuid-Westen van Frankrijk en maakte deel uit van het klassieke areaal van Bordeaux. Na de druifluisplaag in de 19e eeuw werd de Franse wijngaard herplant met resistente Amerikaanse wortelstokken, maar Carmenère werd niet her aangeplant. Tot aan het begin van de jaren '90 van de 20e eeuw bleef men denken dat de Carménère was uitgeroeid.

In het verleden vond men al dat de Chileense Merlot een ietwat wrange bijsmaak had, die niet aan de merlot toebehoorde. Bovendien verliep de rijping van de druiven in eenzelfde wijngaard niet gelijkmatig. Een Franse ampelograaf (Jean-Michel Boursiquot) ging op onderzoek uit en ontdekte het volgende: de Chileense wijnboeren hadden, zonder het zelf te weten, de druiven van de Merlot en de Carménère gemengd geplant staan, denkende dat het volledig om de Merlot ging. Na de ontdekking begon men de Carménère weer te scheiden van de overige druiven en rijper te oogsten.

Carmenère is laat rijp en wordt getypeerd door aroma’s van zwart bessenfruit (cassis en braambessen), peper en zachte kruidigheid. Soms wat vegetaal.

 

Toon items...

Aanvullende informatie

  • Land Nieuw-Zealand
  • Herkomst Marlborough
  • Producent Ant Moore
  • Druivensoorten Sauvignon Blanc
  • Type Wit
  • Mixology

    Youthful and fragrant, the attractive bouquet shows stone fruit, lemon, lime zest and subtle herbaceous characters. The palate is lively and juicy, and offers lovely fruit intensity backed by bright acidity. Varietally expressive and highly enjoyable.

     

  • EENHEID PER VERPAKKING 6
  • BRUTO GEWICHT 7,92
  • BARCODE VERPAKKING 19421010232003
  • BARCODE EENHEID 9421010232006
  • AFMETINGEN 27,0 x 18,2 x 30,5
  • Alcohol grade 12

Aanvullende informatie

  • Land Chili
  • Herkomst Colchagua Valley
  • Producent Viña Bisquertt
  • Druivensoorten Sauvignon Blanc
  • Type Wit
  • Mixology

    (EN) Bright, clean greenish yellow. Intense mineral nose recalling white flowers. Elegant and very fresh palate with a citrusy touch of lime and grapefruit along with pineapple. Medium body and persistant.

    Ideaal with fish and seafood like lobster, shrimp and scallops with light sauces. 

  • EENHEID PER VERPAKKING 6
  • BRUTO GEWICHT 8,355
  • AFMETINGEN 28,0 x 18,8 x 30,5
  • Alcohol grade 13

Aanvullende informatie

  • Land Chili
  • Herkomst Casablanca Valley
  • Producent Viña Indomita
  • Druivensoorten Pinot Grigio
  • Type Wit
  • Mixology

    Fris en aromatische witte wijn. Strogeel van kleur. Aromas van frisse appel en rijpe kweepeer stimuleert de neus.  
    Mooie balans en aangenaam in de mond, vol en strak met levendige aciditeit. Lekker als glas op zich en heel geschikt bij antipasti of lunch.

  • CORK Schroefdop
  • EENHEID PER VERPAKKING 6
  • BRUTO GEWICHT 8,5
  • BARCODE EENHEID 7809623804759
  • AFMETINGEN 23,5 x 15,5 x 31,5
  • Alcohol grade 12,5

Aanvullende informatie

  • Land Australië
  • Herkomst South Eastern Australia
  • Producent Penfolds
  • Druivensoorten Chardonnay
  • Type Wit
  • Bewaarpotentie tot 2024
  • Mixology

    Colour: Very pale straw

    Nose: Fruits instantly arise ever so effortlessly - guava, lychee, green mango. Followed by (theorised) barrel fermentationinduced nougat, and wafts of freshly-baked apple galette. And to sign-off, whilst there is acknowledgement of a whiff of cordite (lees-derived?), no oak registers….

    Palate: The generosity promised on the nose is certainly delivered on the palate. A beguiling creamy texture energised by fresh, chalky acidity. Flavours of honeydew and tangelo fruits merge with those of slithered pistachio, cashew. Refreshing. Inviting

  • EENHEID PER VERPAKKING 6
  • BRUTO GEWICHT 7,92
  • BARCODE VERPAKKING 29310297654646
  • BARCODE EENHEID 9310297654642
  • AFMETINGEN 27,0 x 18,2 x 30,5
  • Alcohol grade 12,5

Aanvullende informatie

  • Land Zuid-Afrika
  • Herkomst Stellenbosch
  • Producent Boschendal
  • Druivensoorten Chardonnay, Pinot Noir
  • Type Rosé
  • Mixology

    Aantrekkelijk "blush" kleur.
    Complexe en verleidelijke snuifjes van romige citrus, rode appels, rijpe aardbeien en rode bessen.
    Brede citrus- en tropische fruitgeuren met 'n suggestie van kruiden.
    Een volwaardige blend, complex, met lengte en structuur.

  • EENHEID PER VERPAKKING 6
  • BRUTO GEWICHT 7,91
  • BARCODE VERPAKKING 16001506908846
  • BARCODE EENHEID 6001506908986
  • AFMETINGEN 26,5 x 17,7 x 30,2
  • Alcohol grade 13

Aanvullende informatie

  • Land Zuid-Afrika
  • Herkomst Benaming Citrusdal
  • Producent Piekenierskloof Wine Company
  • Druivensoorten Mourvedere, Shiraz / Syrah, Grenache, Tannat
  • Type Rood
  • Bewaarpotentie 6-8 jaar
  • Mixology

    Showing beautiful sour cherries, ripe currants, aniseed with notes of white pepper, vanilla pod, forest floor and tea leaf. Complex, medium bodied and layered blend with smooth well integrated tannin structure. Well rounded with a long elegant finish on aftertaste.

    FOOD PAIRING One could drink the Heirloom Red with practically anything from charcuterie to cheese - roast chicken, pork belly, lamb meatballs, garlicky sausages, grilled lamb and even turkey. Serve between 16 - 18°C for best results.

  • EENHEID PER VERPAKKING 6
  • BRUTO GEWICHT 7.0
  • BARCODE VERPAKKING 16003906993217
  • BARCODE EENHEID 6003906993210
  • AFMETINGEN 25,0 x 17,0 x 32,0
  • Alcohol grade 14.5

Aanvullende informatie

  • Land Zuid-Afrika
  • Herkomst Benaming Citrusdal
  • Producent Piekenierskloof Wine Company
  • Druivensoorten Grenache
  • Type Rosé
  • Mixology

    Piekenierskloof Grenache Rosé werd zorgvuldig samengesteld met een overvloed aan sappige aardbeien, heerlijke kersen en frambozen smaken. Een subtiele ondertoon van rozenbladen levert een verrassend heerlijk ervaring in de mond.  


    Heerlijk met salades, ligte pasta en rijst gerechten. Lekker bij vis en zeevruchten (sushi, ligt gebakken zeevruchten, gegrilde vis gerechten) en geitenkaas. Perfect te genieten bij warm weer.
    Serveer tussen 7 – 9°C.

  • EENHEID PER VERPAKKING 6
  • BRUTO GEWICHT 7
  • BARCODE VERPAKKING 16003906993279
  • BARCODE EENHEID 6003906993272
  • AFMETINGEN 25,0 x 17,0 x 32,0
  • Alcohol grade 12,5

Aanvullende informatie

  • Land Zuid-Afrika
  • Herkomst Western Cape
  • Producent Kleine Kaap
  • Druivensoorten Pinotage
  • Type Rosé
  • Mixology

    Onze elegante Pinotage, de meest typische druivensoort uit de West-Kaap, heeft een neus van rijpe pruimen en moerbei en verleidt met zijn zachte en fruitige smaak. Om van te genieten met rood vlees, pasta’s en kruidige gerechten.
    Serveer tussen 16-18 ° C

  • CORK Schroefdop
  • EENHEID PER VERPAKKING 6
  • BRUTO GEWICHT 7,45
  • BARCODE VERPAKKING 6009801870328
  • BARCODE EENHEID 6009801870229
  • AFMETINGEN 24,0 x 16,0 x 30,5
  • Alcohol grade 12,5

Aanvullende informatie

  • Land Argentinië
  • Herkomst Mendoza
  • Producent Belasco de Baquedano
  • Druivensoorten Malbec
  • Type Rood
  • Mixology

    Moncagua Malbec boats an attractive bright ruby colour. The aroma is intense and fresh with hints of wild berries. Good body and pleasant wine with a fruity character and a well-balanced finish.

  • EENHEID PER VERPAKKING 6
  • BRUTO GEWICHT 9
  • BARCODE VERPAKKING 7798123100020
  • BARCODE EENHEID 7798123100013
  • AFMETINGEN 23,5 x 16,0 x 31,0
  • Alcohol grade 13

Aanvullende informatie

  • Land Zuid-Afrika
  • Herkomst Benaming Citrusdal
  • Producent Piekenierskloof Wine Company
  • Druivensoorten Grenache Noir
  • Type Rood
  • Bewaarpotentie 5-6jaar
  • Mixology

    Lots of beautiful blackberry, sweet dark fruit and Christmas cake spice on the palate with hints of cloves, aniseed and smokiness. Well balanced with elegant integrated tannins on a mouth filling, smooth long finish.


    FOOD PAIRING The elegant spice of this Grenache makes it a perfect pairing to spiced and herb foods including roasted /grilled meats, lamb shank, duck breast, sausage, vegetables, tapas and many ethnic foods.
    Serve between 10 -12°C for best results.

  • EENHEID PER VERPAKKING 6
  • BRUTO GEWICHT 7.0
  • BARCODE VERPAKKING 16003906993170
  • BARCODE EENHEID 6003906993173
  • AFMETINGEN 25,0 x 17,0 x 32,0
  • Alcohol grade 14
Pagina 4 van 12